pengenalan target game

PergerakanTarget Game adalah sebahagian daripada program kurikulum sekolah rendah yang memfokuskan khas kepada peringkat kebolehan fizikal murid. Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah, telah dinyatakan bahawa kegiatan seperti pergerakan asas, pergerakan kreatif, asas gimnastik serta sukan dan permainan adalah supaya penumpuan khas dapat diberikan kepada peringkat perkembangan murid.

Cadangan kerja kursus ini memfokuskan kepada pergerakan asas iaitu pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Pergerakan lokomotor ialah pergerakan yang memerlukan seseorang bergerak dari satu titik ke titik yang lain. Sebutan yang lebih difahami ialah pergerakan ini ialah dasar yang menyokong pelaku berubah mengikut pergerakan. Pergerakan bukan lokomotor pula ialah pergerakan yang berlaku tetapi tidak memerlukan si pelaku bergerak ke tempat lain, atau pergerakan yang tidak mengubah dasar menyokong pelaku pergerakan.

Pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor sangat penting kerana ia merupakan asas untuk mencipta pergerakan yang lebih kompleks untuk tujuan sukan dan kehidupan seharian. Sebab itulah pergerakan asas diterapkan kepada pelajar di sekolah rendah supaya mereka dapat menguasai dan memahirkan diri dalam melakukan pergerakan yang lebih kompleks. Tujuan kerja kursus ini adalah supaya pengetahuan dan kefahaman variasi pergerakan asas dapat didalami dan dipraktikkan untuk tujuan pengajaran kelak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: